Získávejte nejnovější informace a akční nabídky z našeho eshopu.
Váš košík je prázdný
O stévii
Stevia Rebaudiana Bertoni nebo-li česky Stévie Sladká patří díky mnohaletému šlechtění do skupiny víceletých bylin z čeledi Asteraceae. Stevia Rebuadiana Bertoni je jednou ze 154 druhů známých stévií a jedinou, která je sladká. Rostlina dorůstá až 1,8 metru své výšky a hustě se rozvětvuje. Ovšem je zde nutné podotknout, že velikost rostliny se odvíjí od prostoru ve kterém se nachází. Jiné to bude na zahradě a jinak poroste v květináči za oknem. Její kořenový systém je velmi mělký a nachází se těsně pod povrchem zeminy. Kořeny jsou jedinou částí rostliny, která není sladká. Stévie je v mládí hustě porostlá jemným ochlupením. Listy jsou deltovité, vstřícně nahoru rostlé a po okrajích vroubkované. Jejich velikost se opět odvíjí od vlastního prostoru. Květy stévie jsou malé, rourkovité s bílým až narůžovělým zabarvením. Rourkovitá stavba květů zhoršuje možnost opylení a tím se klíčivost jednotlivých semen snižuje až na 30%.
Stévie pochází z Paraguaye, odkud se dostala do velké části světa díky italskému přírodovědci jménem Moises Santiago Bertoni. Ovšem stopy nás zavedly i do Brazílie a na Amanbayskou hornatinu. Rostlina je známá díky svým vyjímečným vlastnostem a to zejména své sladivosti, která je mnoho násobně vyšší než běžná sacharóza. Díky tomu je často ve světě používána misto běžného cukru a jiných úměle vyráběných sladidel. Sušené listy stévie jsou 30 krát až 40 krát sladčí než sacharóza a extrakty vyrobené z rostliny jsou 200 krát až 300 krát sladčí a proto je označena jako vyjímečný zdroj necukerných sladivých látek všeobecně nazývaných stevisoidy. Avšak každý typ stevisoidu má své pojmenování a zařazení. V rostlině se ale nacházejí další látky, které nejsou uváděny na běžných informačních portálech.
Co obsahuje stévie a proč je sladká?
Stevia Rebaudiana Bertoni poskytla lidstvu možnost zdravěji sladit a právě tuto nepřehlédnutelnou vlastnost zapříčiňují látky obsažené v rostlině. Nyní se podívejme na konkrétní obsah.
Steviol C20 H30O3
Steviosid C38H60O18
Rebaudiosid A C44H70O23
Rebaudiosid B C38H60O18
Rebaudiosid C C44H70O22
Rebaudiosid D C50H80O28
Rebaudiosid E C44H70O23
Rebaudiosid F C43H68O22
Dulcosid A C38H60O17
Rubusosid C32H50O13
Steviolbiosid C32H50O13
Největší podíl látek obsažených v rostlinách je tvořen z 95% směsí steviosidu a rebaudiosidu A a malé množství zbývajících jmenovaných látek. Pokud porovnáme 2 různé rostliny z různých míst, bude za dodržení běžných podmínek obsah látek velmi podobný. Několik málo procent z oněch 95% je tvořeno směsí ostatních jmenovaných glykosidů rebaudiosidu B, C, D, E a F, dulcosidu A, rubusosidu a steviolbiosidu. Posledních téměř 5% je směs různých substancí např. oxid uhličitý, sigmasterol či beta-sisterol (látky podobné cholesterolu), lupeol (působí protizánětlivě) či amirin a několik dalších prvků.
Ovšem kromě všech již zmíněných látek, obsahuje stévie také:
- vitamíny A, C, E, K, P
- třísloviny
- beta - karoten
- prvky jako fosfor, hořčík, vápník, chrom, selen, křemík
- vlákninu
- rozpustitelný chlórofyl a xantofyl
- riboflavin (pro informaci to je sloučenina vitamínu B2, vitamínu G, ovoflavin a laktoflavin)
Vladimír Říha
Tel.: 724506557
stevis@email.cz
Kontaktní formulář: